Punctul gastronomic local a devenit o realitate și în România ultimilor ani, mai ales că de o bună bucată de timp atât populația autohtonă, cât și străinii care vin să ne viziteze țara și să se bucure de autenticitatea locurilor, atât cât acestea se mai păstrează, s-au orientat către turismul practicat în zone rurale. Astfel, oamenii întreprinzători și cu simț antreprenorial din satele României și-au manifestat frecvent disponibilitatea de a servi vizitatorilor preparate din gospodăria proprie. Cu toate acestea, nu exista o bază legală pentru ca locuitorii de la sate să servească mâncare clienților, decât prin deschiderea unui restaurant sau a altui tip de local, însă pentru a putea să se ridice la standardele impuse de legislația în domeniu, eforturile erau semnificative, motiv pentru care aceștia, în cele din urmă, renunțau.
Totuși, în luna decembrie a anului ce tocmai s-a încheiat a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 412/18.12.2023 care oferă o bază normativă pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale, ca unități de sine stătătoare.
Public mai jos link-ul către legea indicată, în varianta actuală:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/277492
De asemenea, vă las și un link către îndrumarul de bune practici publicat de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Răspunde-i lui A WordPress Commenter Anulează răspunsul